Podvojné účtovníctvo mäsiarstva
Účtovanie mäsiarstva, ktoré nakupuje polovičky zvierat /bravčové,hovädzie/. Mäsiar na základe rozrábkového listu zapisuje jednotlivé druhy mäsa v kg, vrátane odpadu.
Faktúra za nákup polovičky 112/321: abstrahujeme od dph. Rozrábkový list 112/621 , poznáme cenu za celú polku, t.z. mali by sme oceniť jednotlivé druhy mäsa vo vlastných nákladoch /cena mäsa+mzdy,odvody+režijné náklady a pod./. Pre VP kalkuláciu najdôležitejšie je správne stanoviť cenu jednotlivých komponentov, ktoré mäsiar uviedol na rozrábkovom liste. Je možné hodnotu celkového nákupu vydeliť pomerom množstva mäsa podľa rozrábkového listu, čo je 1.položkou VP ceny za druh mäsa? Zo skladu tieto rozbúrané druhy mäsa by sa vydávali do spotreby v týchto VP cenách. Logické sa zdá príjem polovičky na sklad napr.112A/321, presun mäsiarovi 112B/112A. 112B aktivovať a zo 112B vydávať do spotreby vo VP cenách 501/112B následne s maržou predávať odberateľom 311/604 alebo 601? Prípadné prirodzené úbytky,manko do normy napr.vysychanie,vytečenie šťavy, by sa účtovalo na sklade 112B?
Odpovede na otázky v sekcii poradenstvo sú dostupné iba platiacim užívateľom. Ak už členom ste, prihláste sa, prosím, do svojho účtu. Ak členom nie ste, zaregistrujte sa a užívajte si výhody s členstvom spojené.