Odpovede

Najnovšie zodpovedané otázky


Podvojné účtovníctvo mäsiarstva


Účtovanie mäsiarstva, ktoré nakupuje polovičky zvierat /bravčové,hovädzie/. Mäsiar na základe rozrábkového listu zapisuje jednotlivé druhy mäsa v kg, vrátane odpadu.
Faktúra za nákup polovičky 112/321: abstrahujeme od dph. Rozrábkový list 112/621 , poznáme cenu za celú polku, t.z. mali by sme oceniť jednotlivé druhy mäsa vo vlastných nákladoch /cena mäsa+mzdy,odvody+režijné náklady a pod./. Pre VP kalkuláciu najdôležitejšie je správne stanoviť cenu jednotlivých komponentov, ktoré mäsiar uviedol na rozrábkovom liste. Je možné hodnotu celkového nákupu vydeliť pomerom množstva mäsa podľa rozrábkového listu, čo je 1.položkou VP ceny za druh mäsa? Zo skladu tieto rozbúrané druhy mäsa by sa vydávali do spotreby v týchto VP cenách. Logické sa zdá príjem polovičky na sklad napr.112A/321, presun mäsiarovi 112B/112A. 112B aktivovať a zo 112B vydávať do spotreby vo VP cenách 501/112B následne s maržou predávať odberateľom 311/604 alebo 601? Prípadné prirodzené úbytky,manko do normy napr.vysychanie,vytečenie šťavy, by sa účtovalo na sklade 112B?

Odpovede na otázky v sekcii poradenstvo sú dostupné iba platiacim užívateľom. Ak už členom ste, prihláste sa, prosím, do svojho účtu. Ak členom nie ste, zaregistrujte sa a užívajte si výhody s členstvom spojené.

Ing. Mária Cvečková, CA

Zahŕňa odpovede na otázky týkajúce sa účtovných postupov (verného a pravdivého zobrazenia skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva) a správneho vykazovania skutočností v účtovnej závierke.

Pridajte sa k nám

Nenašli ste čo ste hľadali?


Spýtajte sa našich odborných poradcov a lektorov aj Vašu otázku! Každý člen ZÚSK môže každý mesiac položiť až 3 ľubovoľné otázky v piatich kategóriách na ktoré dostane odpoveď.

Staňte sa členom ZÚSK ešte dnes a čerpajte všetky výhody členstva už za 55 EUR ročne.

Chcem sa stať členom